Loading...
 Start Page
Ο αμανές και οι ορχήστρες του - Άκης Πιτσάνης
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 7 -13 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων:  11:00 - 15:00 (σύνολο 21 ωρών ανά συμμετέχοντα/ούσα)


Ο αμανές είναι ένα είδος φωνητικού αυτοσχεδιασμού τον οποίο συναντάμε στις ηχογραφήσεις της εποχής του γραμμοφώνου. Για το εν λόγω είδος μουσικής δεν υπάρχει κάποια επίσημη μέθοδος διδασκαλίας, οπότε για την τροπική προσέγγιση δανειζόμαστε στοιχεία  από τη φόρμα των μακάμ ως εργαλείο εφαρμογής. Στον κύκλο του σεμιναρίου, οι μαθητευόμενοι θα διδαχτούν μέσω συγκεκριμένων αμανέδων τις φωνητικές πρακτικές όπως αυτές γραμμμοφωνήθηκαν από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και τραγουδίστριες της εποχής. Οι ορχήστρες που συνόδευαν τους μανετζήδες ή μανεριτζίδες (όπως τους αποκαλούσαν στην Πόλη) ηχογράφησαν έναν μεγάλο αριθμό συνθέσεων τις οποίες κατηγοριοποιούμε σε a la franca και a la turka, αναλόγως με το περιεχόμενο και το ύφος τους. 
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που τραγουδούν αλλά και σε όσους παίζουν κάποιο όργανο. Για να διεξαχθούν τα μαθήματα ομαλά και μεθοδευμένα, οι μαθητές θα χωριστούν σε δυο ομάδες τις πρώτες 4 ημέρες (φωνητικό και οργανικό σύνολο) ενώ τις υπόλοιπες θα γίνει η σύμπραξη της ορχήστρας με τις φωνές. Δεν απαιτείται υψηλό επίπεδο γνώσεων, απλά μια τυπική επαφή με τη μουσική.
Βιογραφικό

Ο Άκης Πιτσάνης είναι μουσικός με καταγωγή από την Καστοριά. Από την ηλικία των εφτά ζυμώθηκε με την προφορική εκμάθηση της μουσικής στο οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε σπουδές πιάνου για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε παιδική χορωδία ως σολίστ, συμμετέχοντας σε συναυλίες και εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια της Μακεδονίας και στην Αθήνα. Στα εφηβικά του χρόνια συνέθεσε και έδρασε με μουσικές μπάντες στη σκηνή της rock και αργότερα της metal, μία εκ των οποίων έχει στο ιστορικό της ένα demo με τίτλο Telma. Στα 20 του χρόνια, εγγράφεται στη σχολή οργανοποιίας Καστοριάς και αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί για πέντε χρόνια και εργάζεται ως μουσικός. Παράλληλα, μελετάει και αναπτύσει την τεχνική του τραγουδιού, ακούγοντας τραγουδιστές του αστικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής του μεσοπολέμου. Δημιουργεί μουσικά σχήματα με τα οποία θα κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμμετοχές σε δισκογραφικά έργα  και συνεργασίες με επώνυμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Από το 2021 είναι πτυχιούχος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, ενώ έχει διδάξει δυο σχολικές χρονιές στο μουσικό σχολείο Χανίων κρητική λύρα και μουσικά σύνολα. Από το 2016 παραδίδει ιδιαίτερα αλλά και ομαδικά μαθήματα σε ωδεία, καλλιτεχνικούς χώρους και σεμινάρια. Το αντικείμενο διδασκαλίας που μελετά και πραγματεύεται ενέχει τεχνικές και ύφη της πρώιμης εποχής της ελληνικής δισκογραφίας με επίκεντρο της λαϊκή κιθάρα, το βιολί και το τραγούδι. 

 
Στοιχεία επικοινωνίας :
tel./viber : +306988928681
fb/messenger : Pitsfitilis /Akis Pitsanis

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος M. 6940553781 
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2023 Μουσικές Αυλές Ικαρία