Loading...
 Start Page

Ικαρία-Ράχες-Αϊ Γιάννης

ΙΚΑΡΙΑ

Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με έκταση περίπου 270 km2, και ακτογραμμή μήκους 160 χιλιομέτρων. Βρίσκεται ανατολικά της Μυκόνου και δυτικά της Σάμου από την οποία απέχει μόνο 18 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αποτελεί ένα ενιαίο δήμο, τον Δήμο Ικαρίας, που έχει έδρα τον Άγιο Κήρυκο. Ο πληθυσμός του νησιού εκτιμάται στους 8.423 κατοίκους.

Η Ικαρία έχει επίμηκες σχήμα με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ ορεινό νησί, με μεγάλα υψόμετρα και έντονο ανάγλυφο εδάφους, ενώ τα τοπία χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις ανάμεσα σε βραχώδεις απότομες πλαγιές και ομαλότερες δασώδεις εκτάσεις. Τη ραχοκοκαλιά του νησιού αποτελεί η κορυφογραμμή του όρους «Αθέρας» (ή «Πράμνος») που χωρίζει το νησί σε δύο μέρη, το βόρειο και το νότιο. Οι ψηλότερες κορυφές του Αθέρα είναι η «Μέλισσα» (1031 μ.) στα δυτικά, και ο «Εφανός» (1041 μ.) στα ανατολικά.

Καθώς η ακτογραμμή είναι απότομη, χωρίς κόλπους και φυσικά λιμάνια, καθώς και λόγω της απουσίας πεδιάδων, οι παλαιότεροι και πιο χαρακτηριστικοί οικισμοί του νησιού βρίσκονται στα ορεινά, χτισμένοι στις πλαγιές και τις κοιλάδες του Αθέρα όπου υπάρχει καλλιεργήσιμη γη και πολλά νερά.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις τρικυμίες του ανοιχτού Ικαρίου Πελάγους που περιβάλλει το νησί, συνετέλεσε ώστε η Ικαρία να αποτελεί ιστορικά ένα από τα πιο απομονωμένα και φτωχότερα νησιά του Αιγαίου. Διαχρονικά, αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των κατοίκων και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τοπικού πολιτισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε με κύρια βάση τις αξίες της αυτάρκειας, της λιτότητας, της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.

Το κλίμα της Ικαρίας, αν και γενικά ήπιο, χαρακτηρίζεται από βροχερούς, κρύους χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Λόγω της θέσης του νησιού στο κέντρο του Αιγαίου, οι άνεμοι πολλές φορές φυσούν με μεγάλη ένταση.

Η Ικαρία διαθέτει πλούσια βλάστηση, εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και αφθονία νερών. Σημαντικός επίσης είναι ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών οικολογικής ή αισθητικής αξίας, όπως το Δάσος του Ράντη, το Φαράγγι της Χάλαρης, το Ακρωτήριο Πάπας κ.ά.

ΡΑΧΕΣ

Άλλοτε ξεχωριστός δήμος του νησιού, οι Ράχες συνιστούν ουσιαστικά μία ενιαία οικιστική ενότητα από πολλά μικρά ορεινά χωριά. Από αυτά το κυριότερο είναι ο Χριστός Ραχών που έχει 360 μόνιμους κατοίκους περίπου. Στις Ράχες το καλοκαίρι υπάρχει αρκετή τουριστική κίνηση λόγω του φυσικού κάλλους της περιοχής και της γειτνίασης με τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού, το Λιβάδι και τη Μεσαχτή.

Ο Χριστός Ραχών είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Ικαρίας από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής, κ.ά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 424 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τον Εύδηλο που είναι το πλησιέστερο λιμάνι. Οι γειτονιές του χωριού είναι πολλές, διάσπαρτες σε μικρές κοιλάδες γύρω από την πλατεία του οικισμού όπου υπάρχουν διάφορα καταστήματα, εστιατόρια, καφενεία, Ταχυδρομείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ.

ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αϊ Γιάννης, ο τόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων, είναι ένας οικισμός της περιοχής του Χριστού Ραχών Ικαρίας βρίσκεται δυτικά της πλατείας του Χριστού και σε απόσταση περίπου 10 λεπτών   με τα πόδια από το σηματοδοτημένο μονοπάτι και 2-3 λεπτά με το αμάξι μέσω του δρόμου με κατεύθυνση Προφήτη Ηλία. Είναι ένας πευκόφυτος οικισμός με στενό δρόμο τον οποίο θα σας συνιστούσαμε να τον χρησιμοποιήσετε με αυτοκίνητο μονάχα σε περίπτωση ανάγκης και μετά να παρκάρετε στον κεντρικό δρόμο.

Επωφεληθείτε της ευκαιρίας και απολαύστε τις περιπατητικές διαδρομές, είμαστε σίγουροι ότι θα σας μείνουν αξέχαστες και δεν θα βρεθείτε ξαφνικά μπλοκαρισμένοι με κάποιο όχημα της Πυροσβεστικής απ’ την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Φωτογραφίες

photo

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος M. 6940553781 
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

Copyright © 2019 - 2024 Μουσικές Αυλές Ικαρία