Loading...
 Start Page

Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας

Παρουσίαση

Η Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας είναι ένας πολιτιστικός-πολιτικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1990 από άτομα που ασφυκτιούσαν στο κομματικό πολιτικό πλαίσιο που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ικαρία.

Η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, η αντίσταση «σ’ αυτά που σχεδιάζονται για μας, χωρίς εμάς», η προάσπιση της διαφορετικότητας, η αγάπη για την φύση και η στράτευση με σκοπό την προστασία της, η ευαισθητοποίηση για την ερημοποίηση του νησιού εξαιτίας της υπερβόσκησης, καθώς και γενικότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα ήταν αυτά που τέθηκαν εξ αρχής ως κύριοι σκοποί των δράσεων του νέου σχήματος.

Το πολιτικό αλλά ακομμάτιστο πλαίσιο ήταν αυτό που ένωσε ετερόκλητους ανθρώπους που ήθελαν να πολιτικοποιηθούν και να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό με αυτονομιστική διάθεση, εκτός των καθιερωμένων καθεστωτικών κομμάτων.

Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της, η Κίνηση Πολιτών συμμετείχε ως αυτόνομη παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή Ραχών ως το έτος 2002 όταν τα μέλη της αποφάσισαν να μην μετέχουν πλέον στην εκλογική διαδικασία.

Από τότε η μορφή της Κίνησης έχει αλλάξει, με κομβικό σημείο στην εξέλιξη αυτή το πρώτο Μουσικό Σεμινάριο το 2012 στη διοργάνωση του οποίου άρχισαν να εμπλέκονται αρκετά νέα μέλη που χρόνο με το χρόνο βάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά σε ζητήματα καθημερινά, κοινωνικά, πολιτικά.

Από το 2016 και μετά οι συνελεύσεις της Κίνησης αρχίζουν να γίνονται στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Δημητρίου Ραχών σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτές τις συνελεύσεις δημιουργείται ένα πεδίο «ζύμωσης» ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να συζητήσουν διάφορα θέματα και να συνδιαμορφώσουν διάφορες δράσεις.

Η Κίνηση από την ίδρυση της έως σήμερα, διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων περιβαλλοντικού, πολιτιστικού καθώς και πολιτικού ενδιαφέροντος. Μερικές από αυτές είναι α) δενδροφυτεύσεις σε ερημοποιημένες περιοχές με σκοπό την αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, β) διανοίξεις μεγάλου μέρους του δικτύου μονοπατιών της Ικαρίας, γ) ημερίδες για την ανακύκλωση και άλλα σχετικά θέματα διαχείρισης αποβλήτων κτλ., δ) η αποκατάσταση του παλαιού ορεινού καταφυγίου «Σπιτάκι της Μαμής» στην περιοχή «Αμμούδια» και η περίφραξη μιας έκτασης 10 στρεμμάτων γύρω από αυτό με σκοπό την αναγέννηση της βλάστησης και την προστασία της από την ανεξέλεγκτη αποίμενη βόσκηση.
Παράλληλα, η Κίνηση οργανώνει τακτικά εκθέσεις φωτογραφίας για πολιτικά ζητήματα όπως η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, συλλογή τροφίμων και ρουχισμού για τους μετανάστες και πρόσφυγες, συζητήσεις και αφηγήσεις για την προσφυγιά, ενώ συχνά αποστέλλεται  οικονομική βοήθεια στους εξεγερμένους Zαπατίστας. Επίσης, ένας σημαντικός τομέας των δράσεων της Κίνησης είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική και ψυχολογική ενίσχυση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Στον πολιτιστικό τομέα, μερικές από τις κυριότερες δράσεις της Κίνησης Πολιτών Ραχών Ικαρίας είναι α) σεμινάρια δημιουργικής γραφής, β) μαθήματα σύγχρονου και παραδοσιακού χορού, γ) παρουσιάσεις βιβλίων, δ) προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ, ε) παιδικά εργαστήρια, ζ) εκθέσεις για την ανάδειξη ντόπιων παραγωγών και τοπικών προϊόντων, η) συλλογικές κουζίνες και γλέντια, θ) πληθώρα συναυλιών με καταξιωμένους μουσικούς, και ι) σεμινάρια μουσικής με κυριότερο από αυτά το γνωστό σε όλους Μουσικό Σεμινάριο Ικαρίας («Μουσικές Αυλές» και «Μουσικά Τζάκια»).

Η Κίνηση Πολιτών αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της Ικαρίας που οργανώνεται από τους «από κάτω» χωρίς κανένα οικονομικό όφελος και αμοιβή. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις εκδηλώσεις αποδίδονται όλα στην Ικαριακή κοινωνία με διάφορες δράσεις που η συνέλευση κρίνει ωφέλιμες για αυτήν.

Η Κίνηση δεν έχει λάβει ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε από χορηγούς και σπόνσορες, ούτε από κανέναν δημόσιο φορέα είτε κρατικό είτε δημοτικό. Οι δράσεις της στηρίζονται στην ομαδική αφιλοκερδή εργασία των μελών της και χρηματοδοτούνται από τον κόσμο που συμμετέχει στις εκδηλώσεις της.

Έτσι γινόταν πάντα και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται.Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος M. 6940553781 
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

Copyright © 2019 - 2024 Μουσικές Αυλές Ικαρία