Λίστα αντικειμένων
Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 - 20:00 ή 17:00 - 21:00 (σύνολο 21 ωρών)
Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, θα εξετάσουμε σημαντικά θέματα σχετικά με το κανονάκι, εστιάζοντας στην τεχνική και την εκφραστικότητά του. Με έμφαση στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, θα διερευνήσουμε τις έννοιες των μακάμ και των λαϊκών δρόμων ως κλειδιά για την επικοινωνία μέσω της μουσικής. Το κανονάκι θα αποτελέσει τον πυρήνα των μαθημάτων, εξετάζοντας την τεχνική του και τον ρόλο του στην ανάπτυξη ερμηνευτικών ικανοτήτων και αυτοσχεδιασμού.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα δώσουμε έμφαση στην εξερεύνηση της τεχνικής και της έκφρασης μέσα από το κανονάκι, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι προσβάσιμο και ενθαρρυντικό για όλους τους συμμετέχοντες. Είτε επιδιώκετε τη βελτίωση των δεξιοτήτων σας, είτε απλά επιθυμείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο του κανονακιού, αυτό το εργαστήριο θα προσφέρει μια εναλλακτική και εμπλουτιστική εμπειρία.
* Το συγκεκριμένο μάθημα θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.
Το σεμινάριο δε διαθέτει διερμηνέα.
Ο Μαντικός Ηλίας γεννήθηκε τον Απρίλη του 1989 στη Ρόδο. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε μαθήματα κανονάκι έχοντας ως καθηγητή τον Παντελή Αναστασόπουλο. Στα λυκειακά και φοιτητικά του χρόνια παρακολουθεί σεμινάρια από διακεκριμένους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, μεταξύ αυτών οι Halil Karaduman, Goksel Baktagir, Ahmet Meter, Μάρκος Σκούλιος, Νίκος Ανδρίκος, Ευγένιος Βούλγαρης κ.α. Παράλληλα παίρνει μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς κερδίζοντας τρία (3) πρώτα βραβεία στους σχολικούς μουσικούς διαγωνισμούς και ένα (1) πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού και μουσικής στον Πύργο Ηλείας. Επίσης από το 2007 είναι κάτοχος διπλώματος βυζαντινής μουσικής.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα όπου μαθήτευσε δίπλα στον Αποστόλη Τσαρδάκα.
Από το 2005 έως σήμερα έχει στο ενεργητικό του, σειρά συναυλιών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Από το 2008 έχει συνεργαστεί, είτε σε συναυλίες είτε δισκογραφικά, με αρκετούς καλλιτέχνες της έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής σκηνής όπως Γιωργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Τακίμ (ensemble), Ελένη Βιτάλη, Παναγιώτη Λάλεζα, Σόλων Λέκα, Ρία Ελληνίδου, Ζαχαρία Καρούνη, Ασπασία Στρατηγού, Χρήστο Τζιτζιμίκα, Μιχάλη Αλεφαντινό, Αλέξη Παρχαρίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Υφαντή, Δημήτρη Μπάση, Νάντια Καραγιάννη, Μαρία Σουλτάτου, Nesibe Özgül Turgay, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύση Σαββόπουλο, Ορφέα Περίδη, Θεόδωρο Κουέλη, Μανώλη Πάππο κ.α.
Σήμερα, ζει στην Αθήνα όπου και δραστηριοποιείται ως μουσικός σε μουσικές σκηνές και άλλους χώρους. Επίσης έχει εργαστεί ως καθηγητής στο ωδείο “Σίμων Καρά” όπως επίσης και σε Μουσικά Σχολεία (2015/16 Μ.Σ. Παλλήνης, 2016/17 Μ.Σ. Αλίμου).