Loading...
 Start Page
Παραδοσιακό βιολί - Γιάννης Ζαρίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 7 -13 Ιουλίου

Ώρες μαθημάτων: 17:00 - 20:00 (σύνολο 21 ωρών)


Σκοπός του σεμιναρίου είναι να μελετηθούν και να παρουσιαστούν ενδεικτικοί οργανικοί σκοποί και τραγούδια από το ρεπερτόριο της Μικράς Ασίας και του Ρεμπέτικου, καθώς και οι βασικές ιδιωματικές τεχνικές του βιολιού που χρησιμοποιούνται για την απόδοση του ιδιαίτερου ύφους αυτών. 

Αρχικά θα αναπτυχθούν οι βασικοί ιδιωματικοί δακτυλισμοί (τεχνικές ολίσθησης), οι τεχνικές διαποίκιλσης (ποικίλματα, μελίσματα), οι δοξαρικές τεχνικές ερμηνείας (σόλο & συνοδείας) διαφόρων ρυθμικών μοτίβων (ζυγών και μονών ρυθμών), και οι πρακτικές αυτοσχεδιασμού (ταξίμι) που συνηθίζονται στην ερμηνεία του παραπάνω ρεπερτορίου. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν οι δυνατότητες των ερμηνευτικών ρόλων των τοξοτών εγχόρδων μέσα στην ορχήστρα που θα συσταθεί από τους συμμετέχοντες. Θα μελετηθούν οι ποικίλες ηχοχρωματικά τεχνικές του οργάνου (ρυθμική και αρμονική συνοδεία με ακόρντα, chop, πιτσικάτο, παράλληλες φωνές, ισοκρατήματα, κ.ά.) μέσα από ένα δημιουργικό πρίσμα ενορχήστρωσης και εφαρμογής παλαιότερων αλλά και πιο σύγχρονων ερμηνευτικών τεχνικών των τοξοτών εγχόρδων. 

Απώτερος στόχος του σεμιναρίου είναι, παρόλη την πιθανή διαφορετικότητα του ερμηνευτικού υπόβαθρου των συμμετεχόντων, να αξιοποιηθεί η ήδη αναπτυγμένη βιολιστική τεχνική του καθενός και να καλλιεργηθεί η ανάπτυξη διαύλων μουσικής επικοινωνίας και διαδραστικότητας μεταξύ τους. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στους ερμηνευτές όλων των τοξοτών εγχόρδων. 

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε κλασσικό βιολί στην Αθήνα και, μετά το δίπλωμά του, συνέχισε τις σπουδές στη τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam, στην Ολλανδία. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και απόφοιτος της σχολής Ηλ/γων Μηχ/κών & Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η διατριβή του, με θέμα «Η Διαποίκιλση στην Ελληνική Παραδοσιακή Βιολιστική Τέχνη», έχει δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Ορφέως (2013). Μέρος του ερευνητικού του έργου, επίσης, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή μουσικολογικά συνέδρια και δημοσιευτεί σε σχετικά μουσικά περιοδικά και άλλες επιστημονικές εκδόσεις.

Δραστηριοποιείται στο χώρο της ελληνικής μουσικής (παραδοσιακή, ρεμπέτικο, έντεχνη), ενώ παράλληλα ασχολείται με την ευρύτερη μουσική των βαλκανίων και τον αυτοσχεδιασμό. Είναι μέλος των μουσικών σχημάτων Rebetien, Ρεμπέτικο Τρίο (με Β. Σκούτα & Δ. Μηταράκη), Κουαρτέτο ΖαΠαΤαΒου, του σύγχρονου κουαρτέτου εγχόρδων Frog String Quartet, και έχει συνεργαστεί ως βιολιστής με αρκετούς σημαντικούς μουσικούς του χώρου, τόσο σε διάφορους μουσικούς χώρους της Αθήνας, όσο και σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2007 διδάσκει βιολί και συντονίζει μουσικά σύνολα στην κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (επίκουρος καθηγητής), και από το 2015 και στο Μουσικό τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει με τους φοιτητές των δυο παραπάνω τμημάτων δυο ορχήστρες τοξοτών εγχόρδων, αντίστοιχα, την «Ορχήστρα Βιολιώνε» και την «Ορχήστρα βιολιών ΕΜΠ», οι οποίες μελετάνε και παρουσιάζουνε ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Έχει επίσης διδάξει βιολί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε διάφορα ωδεία.


https://www.facebook.com/giannis.zarias

https://www.youtube.com/user/gianniszarias


Μουσικά σχήματα που συμμετέχει:

  1. Rebetien  https://bit.ly/37SulsP
  2. Ρεμπέτικο Τρίο   https://bit.ly/30ZE0wp
  3. ZaPaTaVou Quartet   https://bit.ly/2BviVPS
  4. Δημοτική Ορχήστρα https://bit.ly/3fMWsMG
  5. Frog String Quartet 
 https://www.youtube.com/playlist?list=PL6SGo2gixbZ60RpPg4vmA6UK7mD7KKqXq

https://www.youtube.com/playlist?list=PL6SGo2gixbZ4S9T-dqrFxZpO8hyfawfxt

  1. Ορχήστρα Βιολιώνε MET https://bit.ly/2YnvplB
  2. Ορχήστρα βιολιών ΕΜΠ   https://t.ly/ST64
Ορχήστρα 100 ΒΙΟΛΙΩΝ    https://shorturl.at/kprQY

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος M. 6940553781 
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2023 Μουσικές Αυλές Ικαρία