Loading...
 Start Page
Παραδοσιακό τραγούδι - Μαρία Κώτη (Κλεισμένο)
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 9-15 Ιουλίου

Από τη Σμύρνη, τα μικρασιατικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως τον Πειραιά και τα αστικά παράλια της Κρήτης, θα παρακολουθήσουμε τη διαδρομή του μικρασιάτικου τραγουδιού από τις ρίζες του ως τους Μικρασιάτες μουσικούς και συνθέτες που έφτασαν ως πρόσφυγες στην Αθήνα αλλά και μέχρι τα βόρεια παράλια της Κρήτης και δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους μουσικούς το αστικό ρεμπέτικο τραγούδι.

Επίσης θα δώσουμε προσοχή στη συνύπαρξη του σμυρνέικου ύφους τραγουδιού με τη σχολή του Πειραιά, τις επιρροές, την επικοινωνία αλλά και τις διαφορές ανάμεσά τους, τα μουσικά ύφη και ιδιώματα στο ρεμπέτικο τραγούδι κατά την εποχή του μεσοπολέμου ως το πρώιμο λαϊκό τραγούδι.

Στο εργαστήρι μας θα δουλέψουμε ρεπερτόριο τραγουδιών απ’ όλο το φάσμα αυτής της μεγάλης αστικής παράδοσης, θα δούμε τη διαδρομή κάποιων τραγουδιών από τον έναν τόπο στον άλλο και τις παραλλαγές τους, θα κάνουμε ένα ενδιαφέρον ταξίδι από τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της Σμύρνης ως τις συνθέσεις σπουδαίων Μικρασιατών μουσικών, όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο Ασίκης, ο Σκαρβέλης, κ.με ξεχωριστή αναφορά και σπουδή στους μεγάλους ερμηνευτές της εποχής εκείνης που τραγούδησαν τους παραπάνω συνθέτες, καθώς και σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα της τότε δισκογραφίας, όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, η Μαρίκα η Πολίτισσα, ο Αντώνης Διαμαντίδης (Νταγκάς), ο Κώστας Ρούκουνας ή Σαμιωτάκης, ο Γιώργος Κάβουρας, ο Στελλάκης Περπινιάδης κ.ά., μέχρι τους σημαντικότερους δημιουργούς της Πειραιώτικης σχολής όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και “η ξακουστή τετράς του Πειραιά”, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Παπαϊωάννου κ.ά., ενώ επίσης θα μελετήσουμε Τσιτσάνη και το πρώιμο μεταπολεμικό λαϊκό τραγούδι μέσα από τους χαρακτηριστικούς συνθέτες της εποχής, όπως ο Τζουανάκος, ο Τατασόπουλος, ο Χιώτης στα πρώτα του κομμάτια, κ.ά., και σπουδαίους ερμηνευτές όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, Στέλλα Χασκίλ, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης κ.ά.

Βιογραφικό

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Κλασική φιλολογία και είναι πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής. Γοητεύτηκε από μικρή ηλικία από τις μουσικές και τους στίχους, πράγμα που την έκανε να ασχοληθεί με τη μουσική και ειδικά με το τραγούδι. Έχει συμμετοχή από το 2000 στην ομάδα των Χαΐνηδων ως κύρια τραγουδίστρια στη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές στη δισκογραφία, συνεργασίες και κοινές εμφανίσεις με γνωστούς μουσικούς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Χρήστος Κωνσταντίνου, Νίκος Τατασόπουλος, Μανόλης Πάππος, Αντώνης Απέργης, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρήστος Τσιαμούλης, Μαρίζα Κωχ, Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Ξυλούρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώργος Σταυράκης κ.α). Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Κουμεντάκη στο πλαίσιο της όπερας του, με τίτλο Η Φόνισσα που ανέβηκε το 2014 στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βουλγάρικου και τούρκικου τραγουδιού, έχει συμμετάσχει σε σχήματα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (Βουλγαρία,Τουρκία) και είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου Σανάδες. Διδάσκει και διοργανώνει εργαστήρια παραδοσιακού τραγουδιού στην Κρήτη, την Αθήνα, την Ικαρία και αλλού. Είναι κατά βάση λαϊκή μουσικός και τραγουδίστρια, με τεχνική διαμορφωμένη τόσο από τ’ ακούσματα που συνέλεξε από τη μουσική του τόπου της (Κρήτη), όσο και από την μετέπειτα προσωπική ενασχόλησή της με τις μουσικές του κόσμου, (έχει κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο με metal μουσική (Asphodel) στην οποία έχει και συνθετική-στιχουργική δραστηριότητα).

 

Δισκογραφία:

Floating in nowhere (Asphodel), 1997 – Φτερουγίσματα, 1999 – Στου κύκλου τα γυρίσματα, 2000 – Ο Ξιπόλητος Πρίγκηπας 2000 Δελτίο ειδήσεων, 2002 – Ο κόσμος που ονειρεύτηκα, 2002 – Θλιμμένο μου χαμόγελο, 2004 – Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι, 2005 – Δεν έχει η αγάπη σύνορα, 2005 – Το σκοτεινό τρυγόνι, 2006 – Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον, 2007 – Κάνω τη ρίζα μου φτερό, 2008 – Η κάθοδος των Σαλτιμπάγκων, 2008 – Odd set (Yurodny), 2008 – Έρως ανίκατε μάχαν, 2009 – Λέει η ζωή, 2009 – Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά, 2011 – Αφιέρωμα στο Γιάννη Τατασόπουλο, Όσα χρόνια κι αν περάσουν, 2011 – Ίσως (Νίκος Πορτοκάλογλου), 2012 – Τση σκέψης μου τα λούλουδα (Μάρκος και Γιώργος Κωσταντάκης), 2012 – Του έρωτα και της μοναξιάς (Έκτορας Κυριάκου), 2014 – Πέρα από τα σύνορα, Ψαραντώνης/ΧαΪνηδες/Mode Plagal/MLK, 2014 – Καρπός (Γιώργος Μαυρομανωλάκης), 2014 – Από το φως και το σκοτάδι (Νίκος Παραουλάκης, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους), 2014 – Το Hip Hop της Μεσογείου (Αντίποινα & Social Waste), 2017. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται νέος προσωπικός δίσκος στον οποίο συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα.

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος Καττές 6976 948982   Έφη Καλοκαιρινού 6982 779661   Σταύρος Καρνάκης 6984 733455
Γιώργος Μαλαχίας 6940 553781  /  Λευτέρης Χρυσόγελος 6978 737696   Wim De Weerdt 6944 979413

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2020 Μουσικές Αυλές Ικαρία