Loading...
 Start Page
Βιολί - Κυριάκος  Γκουβέντας (κλεισμνένο)
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 8-12 Ιουλίου (τετράωρα απογευματινά)

Αντικείμενο του σεμιναρίου θα είναι οι χοροί συρτός και ο μπάλος της περιοχής του Αιγαίου, καθώς και οι τεχνικές στο παραδοσιακό βιολί μέσα από το ρεπερτόριο των ηχογραφήσεων του προηγούμενου αιώνα, από το 1911 μέχρι τις ημέρες μας.

Η εκμάθηση και η μελέτη του βιολιού είναι μια πολύχρονη, συνεχής και χρονοβόρα διαδικασία αυτοβελτίωσης και επιτυχημένης στόχευσης σε συγκεκριμένες δεξιότητες που συνδυάζονται μεταξύ τους κάθε φορά που παίζουμε ή μελετάμε μουσική. Η φετινή συνάντηση είναι αφιερωμένη στην οργάνωση και κατάκτηση του τρόπου που θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τις μουσικές μας ιδέες. Μέσα από το ρεπερτόριο του βιολιού στον ελληνικό χώρο και την ιστορία των βιολιστών θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε τα φαινόμενα που μας οδηγούν στην αποτύπωση του τοπικού ύφους, αλλά και στις ευρύτερες βιολιστικές σχολές.

Εργαλεία μας η βιολιστική τεχνική, η ρυθμολογία, ο αυτοσχεδιασμός, η τροπικότητα, η αρμονία και το ρεπερτόριο ανωνύμων και επωνύμων συνθετών.
Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο βιολί και τα θεωρητικά το 1991 (Ωδείο Βορείου Ελλάδος), ενώ παράλληλα απέκτησε το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου. Από το 1989 και εξής έχει διδάξει και έχει παραδώσει σεμινάρια σε πολλά ωδεία και μουσικούς φορείς. Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου). Από το 2005 διδάσκει παραδοσιακό βιολί και συντονίζει μουσικό σύνολο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η συνεχής ωρίμανσή του, όσον αφορά το περιεχόμενο της ύλης αλλά και το σύστημα της διδασκαλίας της, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο του ζητήθηκε από το London University και πιο συγκεκριμένα από την σχολή S.O.A.S. (Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών) να διδάξει σε σεμινάριο και εργαστήριο. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παράλληλα έλαβε μέρος στη συναυλία Genius of the Violin, μαζί με βιολιστές απ’ όλο τον κόσμο, ως ιδανικός εκπρόσωπος της εκφραστικής ιδιοτυπίας και ιδιωματικής παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας.

Δίδαξε επίσης στο φεστιβάλ βιολιού του Ile de France, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως εκτελεστής. Με τη συστηματική διδακτική και εκτελεστική κατάθεσή του, τού δίνεται διαρκώς η ευκαιρία να διατυπώσει τη μουσική του άποψη σε μεγάλα αλλά και μικρά ορχηστρικά σύνολα. Σπουδαστές τον πλησιάζουν με στόχο την διαμόρφωση του εκτελεστικού τους ύφους, την εξέλιξή τους και την τεχνική τους κατάρτιση στο παραδοσιακό βιολί. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με όλους τους ευαίσθητους δέκτες, παράγοντες και λειτουργούς της ελληνικής λαϊκής, δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών, παρουσιάσεων και εκπομπών σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεπερνά τους 150 δίσκους μακράς διαρκείας. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες μουσικής δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες ως εκτελεστής και σολίστ (Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Καμεράτα, Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά.), με μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής (Ορχήστρα Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Ορχήστρα Χρόνη Αηδονίδη, Ορχήστρα Δόμνας Σαμίου κ.ά.), με πλήθος τραγουδοποιών και συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Διονύση Σαββόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Μαρία Θωίδου, Νίκο Γεωργάκη, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Καζούλη, Μανώλη Φάμελλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη κ.ά.) και με κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς, που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα μουσικά χρώματα απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Τέλος, έχει επιμεληθεί πολλές από τις δισκογραφικές και έντυπες εκδόσεις του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, ενώ είναι μόνιμο μέλος του πολυσυζητημένου μουσικού συνόλου Primavera in Salonicο με τη Σαβίνα Γιαννάτου, καθώς και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

 

Έχει διδάξει παραδοσιακό βιολί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδρύματα του εξωτερικού και στην Ελλάδα. Δίδαξε στο ΤΕΙ Άρτας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ωδείο Αθηνών. Έχει διδάξει στα καλοκαιρινά σεμινάρια στον Άγιο Λαυρέντιο, στη Σύρο, στα Τζουμέρκα και στην Ικαρία.

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Γιώργος Καττές 6976 948982   Έφη Καλοκαιρινού 6982 779661   Σταύρος Καρνάκης 6984 733455
Γιώργος Μαλαχίας 6940 553781  /  Λευτέρης Χρυσόγελος 6978 737696   Wim De Weerdt 6944 979413

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2020 Μουσικές Αυλές Ικαρία