Loading...
 Start Page
Οργανοποιία - Γιάννης Κάττος & Χρήστος Σπουρδαλάκης
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 3-10 Ιουλίου

Οργανοποιία 

3-10 Ιουλίου

Ώρες μαθημάτων: Πρωί και απόγευμα (σύνολο 45 ωρών)

Το μάθημα της οργανοποιίας χωρίζεται σε θεωρητικά οργανοποιίας και πρακτική εξάσκηση (κατασκευή μουσικού οργάνου)


Θεωρητικά Οργανοποιίας (Χρήστος Σπουρδαλάκης)

3-9 Ιουλίου

Ώρες μαθημάτων: Πρωί 11:00 – 14:00 (σύνολο 21 ωρών)


Εισαγωγή

Το δέντρο ως οργανισμός [συνοπτικά]

Δομή του ξύλου [Κυτταρική - Μακροκυτταρική περιγραφή]

Κατηγοριοποίηση ειδών - Περιγραφή ιδιοτήτων τους

Σχέση υγρασίας και ξύλου


Μέρος Α

Το έγχορδο ως μηχανισμός παραγωγής ήχου

Κατανόηση της λειτουργίας των μερών του

Προσδιορισμός της καταλληλότητας του υλικού για κάθε μέρος του οργάνου

[έμφαση στο ηχείο, αρμονική τράπεζα (καπάκι), καμάρια, αντηχείο]

Ηχείο Helmholtz

Περιγραφή της μηχανικής - στατικής ισορροπίας του εγχόρδου

Ηχητική προδιάθεση των διαφορετικών ειδών [πρακτική αναφορά με συνδυασμούς ειδών ξύλου για την προσέγγιση του επιδιωκόμενου ηχητικού αποτελέσματος]

Εκτενής αναφορά στη διαδικασία και τους τρόπους κατασκευής της γέφυρας καθώς και σε διαφορετικούς τρόπους διαταραχής του καπακιού (Διαγράμματα Chladni) όπως και στη Συχνοτική Ανάλυση

Συντελεστές ακουστικότητας του ξύλου και πρακτικά παραδείγματα [μέτρο ελαστικότητας, συντελεστής διάτμησης, εσωτερική τριβή, λόγος του Poison, σύνθετη αντίσταση (συνοπτικά)]

Περιγραφή διαφορετικών τρόπων οργάνωσης του καπακιού

Προσδιορισμός κλίμακας


Μέρος Β

Βασικές σχεδιαστικές αρχές [συνοπτική περιγραφή παλαιότερων και νεότερων σχεδιασμών]

Φυσικά βερνίκια [ο ρόλος και η σημασία τους, εμποτισμός, αδιαβροχοποίηση, συνταγές]

Συζήτηση για την οργανοποιία τις μεθόδους και τα είδη τηςΧρήσιμη Σημείωση:

Για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο των θεωρητικών της οργανοποιίας τις προηγούμενες χρονιές, ο Χρήστος Σπουρδαλάκης προσφέρεται -ακόμη και εκτός του ωραρίου του τακτικού σεμιναρίου- να συζητήσει αναλυτικά την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών στην προσέγγιση του επιθυμητού ήχου. Για παράδειγμα η επιλογή του κατάλληλου είδους καπακιού, η θέση, το είδος το σχήμα των καμαριών, το σχήμα του αντηχείου, το μέγεθός του, η επιλογή των υλικών του, μικρά ή λιγότερο μικρά tips, καθώς και η διεξοδική περιγραφή των διαφόρων τύπων εμποτισμού και βερνικιού μπορούν να αποτελέσουν μόνο μερικά από τα θέματα τέτοιων ελευθέρων συζητήσεων. Για την ευχερή παρακολούθηση του σεμιναρίου κρίνονται δεδομένες οι βασικές γνώσεις οργανοποιίας από την πλευρά των συμμετεχόντων. Θα διανεμηθούν σημειώσεις.Κατασκευή Μουσικού Οργάνου (Γιάννης Κάτος)

3-10 Ιουλίου

Ώρες μαθημάτων: Απόγευμα 17:00 – 20:00 (σύνολο 24 ωρών)


Σε αυτό το σεμινάριο θα προσπαθήσουμε να εξοικειωθούμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό  ενός εργαστηρίου κατασκευής οργάνων, ξεκινώντας από παραδοσιακές τεχνικές με απλά εργαλεία, φτάνοντας στο σήμερα και στις  προηγμένες  τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας. 

Θα ασχοληθούμε με την μεθοδολογία του σχεδιασμού, της κατασκευής και της συναρμολόγησης ενός τρίχορδου μπουζουκιού, μέσω τεχνικών κατεργασίας του ξύλου και των υπολοίπων  υλικών, με αναφορές  στην κατασκευή καλουπιών, εργαλείων και βοηθητικών εφαρμογών.

Τέλος  θα αξιολογήσουμε τις τεχνικές μας επιλογές,  μέσω του ηχητικού και του στατικού αποτελέσματος του οργάνου που θα κατασκευάσουμε.

* Τα μαθήματα θα παραδίδονται κυρίως στα Ελληνικά. Είναι στην ευχέρεια του διδάσκοντος/ της διδάσκουσας να διευκρινίζει και να επεξηγεί την ορολογία σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Το σεμινάριο δεν διαθέτει διερμηνέα.

 

Βιογραφικό

Γιάννης Κάτος

Ο Γιάννης Κάτος γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σε ηλικία 12 ετών ξεκινά τα μαθήματα κλασσικής κιθάρας και μπουζουκιού. Αποφοιτά από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης το 1996, έκτοτε και μέχρι σήμερα εργάζεται ως μουσικός σε σκηνές με ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική. Παράλληλα και σε ηλικία 18 χρονών αρχίζει η ενασχόληση του με την κατασκευή εγχόρδων στο εργαστήριο του Χρήστου Σπουρδαλάκη, με έμφαση στην κατασκευή των οργάνων της οικογένειας του λαούτου, στις ακουστικές και κλασσικές κιθάρες.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία από το 2000-2002 καθώς και σεμινάρια κατασκευής οργάνων, ενώ συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις οργανοποιίας. Από το 2005 ασχολείται με σχεδιαστικές εφαρμογές cad-cam και χειρισμό εργαλειομηχανών cnc για την δημιουργία εξελιγμένων καλουπιών και πρωτότυπων μεθόδων κατασκευής.

Χρήστος Σπουρδαλάκης

Γεννήθηκε στον Πειραιά και ξεκίνησε την ενασχόληση του με την οργανοποιία μόλις τελείωσε το σχολείο. Παράλληλα άρχισε να εργάζεται ως μουσικός, δραστηριότητα που ολοκλήρωσε 13 χρόνια αργότερα, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά, επαγγελματικά με την κατασκευή έγχορδων μουσικών οργάνων. Στο οργανοποιείο η δραστηριότητα του επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του ήχου κάθε οργάνου, επιλέγοντας το συνδυασμό των υλικών και εφαρμόζοντας εξειδικευμένες μεθόδους βελτίωσης του ήχου που εστιάζουν τόσο στην εξέλιξη παραδοσιακών όσο και σύγχρονων πειραματικών πρακτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την οργανοποιία, βίντεο που παρουσιάζουν στάδια και τεχνικές κατασκευής μουσικών οργάνων και τα τελευταία χρόνια περιστασιακά μοιράζεται τη θεωρητική πλευρά της οργανοποιίας σε σχετικά σεμινάρια.

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Σταύρος Κ. 6984 733455
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2022 Μουσικές Αυλές Ικαρία