Loading...
 Start Page
Σμυρναίικος μανές - Γιάννης Νιάρχος
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 4-10 Ιουλίου
Ώρες μαθημάτων: Πρωί 11:00 - 14:00  (σύνολο 21 ωρών)

 
Στο σεμινάριο αυτό θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την τεχνική του μικρασιατικού τραγουδιού στις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και σε ένα ιδιαίτερο κομμάτι φωνητικού τραγουδιστικού αυτοσχεδιασμού αυτής της εποχής, τον Σμυρναίικο μανέ.

Θα αναλύσουμε κάποια κομμάτια, συνθέσεις Σμυρνιών συνθετών, ως προς το τραγουδιστικό μέρος και θα αναφερθούμε και στα δομικά τους χαρακτηριστικά (δρόμος, ρυθμός κλπ).

Θα αναπτύξουμε την τεχνική του σμυρναίικου μανέ με βάση κάποια παραδείγματα τέτοιων κομματιών από ηχογραφήσεις της εποχής εκείνης. Επίσης θα γίνει αναφορά στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που τον αποτελούν (στιχουργικά, ρυθμικά, κίνηση του δρόμου του μανέ).

* Τα μαθήματα θα παραδίδονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.


Βιογραφικό

Ο Γιάννης Νιάρχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.
Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, τραγουδώντας και παίζοντας, κυρίως κιθάρα, αλλά και μπουζούκι, μπαγλαμά και ούτι.
Σπούδασε Ηλεκτρολογία στα ΤΕΙ Κοζάνης και παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιξε και τραγούδησε σε διάφορες ταβέρνες.
Το 2002 συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Κουνάδη «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά» για την ΕΡΤ, με δύο τραγούδια. Από τότε, συμμετέχει σε πολλά προγράμματα, με διάφορες κομπανίες σε ταβέρνες και μουσικά εστιατόρια της Αθήνας.
Από το 2011 είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος Ανακόρντα, που παρουσιάζει δικές του δημιουργίες. Τραγούδια με έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο χαρακτήρα.
Από το 2011 είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Τρίο μανέρως, το οποίο κάνει μία απόπειρα παρουσίασης των ιδιαίτερων αυτοσχεδιαστικών κομματιών της Σμύρνης και της στεριανής Ελλάδας.
Είναι μέλος της Απόδημης Κομπανίας, με την οποία έχει ηχογραφήσει τέσσερις δίσκους. Με την Απόδημη Κομπανία έχει ταξιδέψει τέσσερις φορές στην Αυστραλία, το 2007, 2010, 2013 και 2017, όπου εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Μελβούρνη, Μπρισμπέην, Σίδνευ, Αδελαϊδα και Καμπέρα.
Από το 2013, έως το 2017 συμμετείχε, σε μια ομάδα χοροθεάτρου CIE MPTA για την παράσταση Nous some pareils, οποία αποτελείται από Βέλγους, Γάλλους, Ελληνες και Τυνήσιους χορευτές και μουσικούς. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί από μεγάλες διοργανώσεις, σε θέατρα και φεστιβάλ στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στην Λυών, στο Παρίσι, Γενεύη, Νάπολη, Λισσαβώνα, Σάο Πάολο, Μπουένος Αϊρες κλπ. Τον Οκτώβριο του 2013 έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Τουρκοκρητικής μουσικής που έγινε στο Αϊβαλί.
Είναι μέλος του σχήματος Banda Iovanica από το 2015, όπου επιχειρείται μία σύνδεση της μουσικής δημιουργίας των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Ουγγρική, Ρουμάνικη και Ρώσικη μουσική παράδοση.
Από τον Οκτώβριο του 2016 έως το 2019 εμφανίστηκε με το συγκρότημα Τακίμ στις παραστάσεις «Καφέ Αμάν- Ελληνική Απόλαυσις» και «Καφέ αμάν- Αμέρικα» υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα. Εχει επίσης συμμετάσχει αρκετές φορές, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Αλάτι της γης», υπό την επιμέλεια του εθνομουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα και στην εκπομπή του Πάρη Μήτσου «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα»
Τον Δεκέμβριο του 2017 έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε στην θεατρική παράσταση για την ζωή του Κώστα Μπέζου, στο Μπολάτι Κορινθίας, το χωριό που γεννήθηκε ο Κωστής Μπέζος. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε το μουσικό σχήμα «Άσπρα πουλιά», με χαβάγιες και κιθάρες, όπου είναι ιδρυτικό μέλος. Φόρος τιμής στον Κώστα Μπέζο και το συγκρότημά του, συμπληρώνοντας και νέα κομμάτια σε αυτό το ύφος.
Τον Οκτώβριο του 2018 συμμετείχε σε μουσικοχορευτικό φεστιβάλ στο Πεκίνο για «Τα κανάλια του Κόσμου», όπου εκτός από την Ελλάδα και την Κίνα συμμετείχαν μουσικοχορευτικά σχήματα της Ολλανδίας, Γερμανίας και Παναμά.
Από τον Οκτώβριο του 2019  συμμετέχει στην ομάδα Etat d' esprit για την παράσταση χοροθεάτρου Uwrubba η οποία αποτελείται από Βέλγους, Γάλλους, Ελληνες και Τυνήσιους χορευτές και μουσικούς. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί στο θέατρο της Τουλούζης τον Ιούνιο του 2021.
Το 2022 παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες και σε τρεις πόλεις της Γαλλίας. Τον Δεκέμβριο του 2019 έλαβε μέρος σε μουσική παράσταση στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι. Την επιμέλεια της παράστασης είχε ο Λάμπρος Λιάβας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 συμμετέχει σε μια συνεργασία με Ελληνες και Τυνήσιους μουσικούς, με σκοπό να γίνουν μουσικές παραστάσεις. Να βρεθούν κοινά στοιχεία ανάμεσα στις μουσικές των δύο λαών την περίοδο του μεσοπολέμου: Με το Malouf της Τυνησίας και το ρεμπέτικο της Ελλάδας.
Τον Νοέμβριο του 2020 έλαβε μέρος σε διαδικτυακό μουσικό masterclass διδάσκοντας για τον μανέ του Σμυρνέϊκου μινόρε. Το διαδικτυακό μουσικό masterclass οργανώθηκε από τον Tomer Katz από το Ισραήλ.

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Σταύρος Κ. 6984 733455
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2022 Μουσικές Αυλές Ικαρία