Loading...
 Start Page
Η Ορχήστρα των Θορύβων - Γιώργος Στενός + Γιώργος Σταυρίδης
Κλίκ για μεγέθυνση
Ημέρες Διεξαγωγής: 3-9 Ιουλίου

Η Ορχήστρα των Θορύβων

ένα εργαστήριο ηχητικού πειραματισμού, κατασκευής αυτοσχέδιων οργάνων και μουσικής συνδημιουργίας

Πέτρες, ξύλα, μπουκάλια, σωλήνες, μπαλόνια. Τι ήχοι μπορούν να παραχθούν με τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω μας; Μπορούν να γίνουν όργανα μουσικά; Πως συνθέτουμε μουσική για μια ορχήστρα αντικειμένων; Στο εργαστήρι αυτό θα εξερευνήσουμε τις κρυμμένες ηχητικές δυνατότητες υλικών, αντικειμένων και χώρων αναζητώντας τη μουσική στην καθημερινότητα και το περιβάλλον. Θα επικεντρωθούμε στα χαρακτηριστικά τους και πως αυτά μπορούν να καθορίσουν μουσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας πρωτότυπες συνθέσεις μέσα απ’ τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό. Θα επισκεφθούμε τοποθεσίες με ιδιαίτερα ακουστικά χαρακτηριστικά, θα τις εξερευνήσουμε, θα παίξουμε και θα δημιουργήσουμε ηχητικές εμπειρίες και μουσική ειδικά για αυτούς τους χώρους. Θα διερευνήσουμε συλλογικούς και πρωτότυπους τρόπους σύνθεσης και εκτέλεσης μέσα από γραφικές και λεκτικές παρτιτούρες, συστήματα κανόνων και έργων πρωτοπόρων συνθετών. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια δημόσια ηχητική δράση/εγκατάσταση παρουσιάζοντας τις ιδέες, τα όργανα και τους ήχους που ανακαλύψαμε.

Οι ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι οι εξής:

  • Δημιουργική ακρόαση: Τα αυτιά ως μουσικά όργανα
  • Η μουσικότητα των αντικειμένων: συλλογή, πειραματισμός και σύνθεση
  • Ακούγοντας την αρχιτεκτονική και ανακαλύπτοντας κρυφούς ήχους: Παιχνίδια ακουστικής χώρων, oστική ακοή, υποθαλάσσιοι ήχοι, ο ήχος των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων
  • Στροβιλόφωνα, Σκουπιδομελωδοί & Θορυβολατέρνες: Κατασκευές πρωτότυπων οργάνων από ανακυκλωμένα υλικά

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και νέους (14+) ανεξαρτήτως δεξιοτήτων, με ενδιαφέρον και διαθεση πειραματισμού με τον ήχο και τις δημιουργικές προεκτάσεις του.

Σημαντικό μέρος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί εκτός της περιοχής του Άη Γιάννη, σε διάφορες τοποθεσίες των Ραχών.

Βιογραφικό

Γιώργος Στενός

Ηχητικός ρακοσυλλέκτης, θηρευτής θορύβων, ο Γιώργος Στενός συνθέτει και παίζει μουσική με αυτοσχέδια ηλεκτροακουστικά όργανα, ηλεκτρονικά κυκλώματα, καθημερινά αντικείμενα, παιδικά παιχνίδια και σαξόφωνο. Συναυλίες του με το σύνολο Trigger Happy, σόλο παραστάσεις, καθώς και συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πόλεις εντός και εκτός Ευρώπης (Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Μόσχα, Βηρυτό, Π. Μεξικού). Ως συνεργάτης της εταιρίας Noisy Toys στο Ην. Βασίλειο παρέδιδε εργαστήρια ηχητικού πειραματισμού και δημιουργίας ηλεκτροακουστικών οργάνων με ανακυκλωμένα υλικά σε ενηλίκους, νέους και παιδιά. Στην Ελλάδα έχει διευθύνει εργαστήρια ελεγχόμενου αυτοσχεδιασμού και γραφικής/λεκτικής παρτιτούρας. Είναι μέλος του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Μουσικής Ραδιουργίας, συμμετέχει στον πειραματικό ραδιοφωνικό σταθμό Loskop.radio και είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Γιώργος Σταυρίδης

Ενεργός στα πεδία της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και της ηχητικής τέχνης, ο Γιώργος Σταυρίδης διερευνά τις παραστατικές πτυχές της μουσικής με βάση τον καθαυτό ήχο. Οι μουσικές του δράσεις, περιλαμβάνουν setups με κρουστά όργανα, ευρεθέντα αντικείμενα και ηλεκτρονικά μέσα, προσεγγίζοντας τη μουσική ως μια βιωματική, συλλογική και υπερβατική εμπειρία.

Έχει φοιτήσει στο τμήμα Music Technology and Innovation του De Montfort University (Αγγλία) και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Contemporary Performance and Composition (Εσθονία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία)

https://symvanta.xyz/

Musical Yards

Διεύθυνση: Αϊ Γιάννης, Χριστός Ραχών Ικαρία, ΤΚ 83301

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Σταύρος Κ. 6984 733455
Λευτέρης Χρ. 6978 737696 

email: info@musicalyards.gr

     

 

Login / Sitemap

© Copyright 2019 - 2021 Μουσικές Αυλές Ικαρία